Ste na: Domov » Nudimo Vam » Nega Telesa » Kaj je celulit

Kaj je celulit


Je maščobno tkivo, ki ga je v primerjavi z navadno maščobo veliko težje odpraviti. Ne gre za bolezen, marveč za lepotno napako, ki najbolj prizadene boke, stegna, zadnjico in druge predele telesa, kjer je nakopičena maščoba, tudi trebuh in nadlahti.

Kako nastane?
Nastane zaradi zastoja tekočin v tkivih in je torej posledica slabe prekrvavitve. Zaradi manjšega obtoka oslabljene kapilare prepuščajo tekočino v prostor med maščobnimi celicami. Na predelih, nagnjenih k celulitu, je tako upočasnjen proces odpravljanja odpadnih snovi, zato se vezno maščobno tkivo, nasičeno z vodo in škodljivimi snovmi, debeli in postaja trdo. Neposredno pod kožo nastajajo negibni žepki, ki učinkujejo kot goba, saj lahko vpijejo velike količine vode, se napihujejo in izbočijo, kar povzroča vidno nagubanost in mlahavost tkiva.
V prvi fazi nastajanja celulit ni opazen, ko pa začne tekočina zastajati, je pod prsti občutiti drobne vozličke. Tekočina je sčasoma vse gostejša, koža pa se čedalje bolj guba in dobi videz pomarančne kože. Ko je tekočina že tako gosta in vozlički trdi, nastanejo tudi luknjice in zatrdline.

Celulit največkrat nastane kot posledica hormonskega neravnovesja in življenjskega sloga, ki ga zaznamujejo nezdrava prehrana in premalo gibanja. Pomemben dejavnik pri nastajanju celulita je kajenje, a tudi preveč sedenja s prekrižanimi nogami in pretesna oblačila. V nekaterih primerih gre tudi za gensko nagnjenost h kopičenju maščobnih celic. Prevelika telesna teža, otežena in neredna prebava, preveč sedenja in premalo telesne dejavnosti imajo za posledico slab krvni obtok. Ker je oskrba s krvjo na nekaterih mestih otežena, tkivo ne dobiva dovolj kisika in hranilnih snovi, koža pa izgublja naravno prožnost in postaja luknjičasta.
K nastanku celulita prispevajo tudi kronično zaprtje, zmanjšana funkcija jeter, napetost, utrujenost, dehidracija in onesnažen zrak.

Ker gre za trdovratno nadlogo, celulit zelo težko popolnoma odpravimo, omiliti pa ga je mogoče na različne načine, le čas si je treba vzeti in vztrajati. Najučinkoviteje se ga lotimo s kombinacijo metod, ki spodbujajo prekrvitev in izločanje tekočine z odpadnimi snovmi iz telesa ter razbijajo trde maščobne nanose. Enako pomembno je koži povrniti izgubljeno napetost in gladkost.